Renginys „Verslo  bendradarbiavimo ryšių mezgimas ir Europos Žaliasis kursas“  

Netrukus startuoja nauja į Žaliąją ekonomiką orientuota vietos plėtros strategija „Socialinės įtraukties ir kaimo ekonomikos skatinimas plėtojant turizmą Utenos rajone 2024-2028 m.“ https://www.utenosvvg.lt/vps2024-2028/

Siekiant  Utenos regiono vietos veiklos grupės nusimatytos vizijos, atsižvelgiant   į atliktas gyventojų bei verslo  poreikių apklausas, bei turint omenyje, kad  Utenos regionas yra priskirtas prie prioritetinių Lietuvos turizmo regionų, parengėme ir nuo  liepos mėnesio  pradėsime įgyvendinti vietos plėtros strategiją  2024- 2028 m. kuri  gerins Utenos rajono  ekonominę situaciją per strategijoje numatytas priemones, orientuojantis į žaliąją ekonomiką ir prisidedant prie  Europos Žaliojo kurso.

Norėdama  daugiau  „iš pirmų lūpų“ sužinoti apie Europos Žaliąjį kursą Utenos regiono vietos veiklos grupė teikė paraišką Norvegijos finansinio mechanizmo programai „Verslo plėtra, inovacijos ir MVĮ“.

 

Gera žinia

Gavome  informaciją iš VšĮ Inovacijų agentūros, kad  ji vadovaudamasi Kvietimo teikti paraiškas 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Verslo plėtra, inovacijos ir MVĮ“ kelionių išlaidoms kompensuoti gairių pareiškėjams, patvirtintų VšĮ Inovacijų agentūros 2024 m. gegužės 6 d. įsakymu Nr. Nr. R1-113(1.3 E)2024,  20, 22 ir 24 punktais nusprendė  paraiškai Nr. LT01-7S-MITA-K04-001, kurią pateikė Utenos regiono vietos veiklos grupė, skirti finansavimą.

Labai džiugu, kad finansavimas  buvo  skirtas kompensuoti  dalyvavimo  renginyje  „ Verslo  bendradarbiavimo ryšių mezgimas ir Europos Žaliasis kursas“( „Business Cooperation and the European Green Deal.“), išlaidas. Renginys vyko 2024 m. birželio 4-5 dienomis Sofijoje (Bulgarija).

 

Renginys

Renginyje „ Verslo  bendradarbiavimo ryšių mezgimas ir Europos Žaliasis kursas“ dalyvavo mokslininkai, įmonių organizacijų bei klasterių atstovai, politikos formuotojai ir kitos suinteresuotosios šalys iš 12 Europos šalių. Tai: Bulgarijos, Kroatijos, Estijos, Graikijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Portugalijos, Rumunijos ir Slovakijos.

Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos   finansinių mechanizmų dotacijų tikslas – sumažinti ekonominius ir socialinius skirtumus Europoje ir stiprinti dvišalius Norvegijos, Islandijos ir Lichtenšteino bei šalių gavėjų santykius.

Tarp aštuonių atstovų iš Lietuvos, minėtame renginyje,  dalyvavo  Utenos regiono vietos veiklos grupės  pirmininkė, vietos plėtros strategijos administravimo vadovė  Jolita Umbrasienė.

Komandiruotės tikslas:  –   Utenos rajono verslo  sektoriaus pridėtinės vertės kūrimas įtraukiant vietos verslą į vietinių produktų ir paslaugų kūrimo ir tobulinimo procesus   per bendradarbiavimą , tinklų kūrimą, akcentuojant Europos Žaliąjį kursą.

 

Dalyvauta darbo grupėse

Po plenarinio posėdžio pirmininkė rinkosi darbo grupę, kur buvo pristatoma vandenilio panaudojimo ekologiškesniam  transportui tema.  Grupės moderatorius Thomas Bjordal pristatė pranešėjus: Paul Benson (Estija), Vasco Amorim (Portugalija), Imants Martinsons (Latvija), Danica Maljkovič ( Kroatija). Pranešimai buvo labai įdomūs, o po jų vyko  nemažiau įdomios diskusijos.

Trumpai apie  esmę: vandenilis yra švari  ir netarši medžiaga kurui, nes skildamas jis išskiria tik vandens garus. Taigi ši medžiaga yra tinkamiausias švarios energijos šaltinis, norint  mažinant aplinkos taršą, kuri sukelia šiltnamio efektą. Todėl reikėtų paspartinti vandenilio gamybą, pereinant nuo bandomųjų iniciatyvų prie pramoninės gamybos. ES siekia iki 2030 m. pagaminti 10 mln. tonų vandenilio.

Antrąją renginio dieną – birželio 5d- buvo dirbama skaitmeninių technologijų ir mėlynosios ekonomikos  darbo grupėje. Ši darbo grupė buvo pasirinkta neatsitiktinai, nes Utenos regiono vietos veiklos grupė  veikia Lietuvos Rytų regione iš kiurio išteka dauguma Lietuvos upių. Be to Utenos regiono vietos veiklos grupė  įgyvendina  dvisektorę strategiją, kurios viena dalis yra finansuojama iš ES kaimo plėtros fondo, o kita iš ES Žuvininkystės fondo, kur Mėlynosios ekonomikos plėtros tema yra labai aktuali.  Grupės moderatorius Sigursur Bjarmar Magnussonpristatė pranešėjus: Andrei Covatariu (Rumunija), P. Pavol Dvoriak (Slovalkia), Bartosz Langowski( Lenkija), Carlos Pinho( Portugalija), kurių pranešimai buvo įdomūs ir  daugelis juose pristatytų  idėjų ir veiklos krypčių tiktų ir Lietuvai.

 

Bendradarbiavimo ryšiai

Renginyje buvo laikas, skirtas bendradarbiavimo ryšių mezgimui, per kurį  buvo susipažinta su    Kroatijos  Ekonomikos rūmų  Inovacijų  ir ES  projektų  centro  patarėja  p. Sanja  Berger Korak. Buvo aptartos galimybės bendradarbiauti tarp Lietuvos  ir Kroatijos.

 

Žinios ir motyvacija

Dalyvavimas  renginyje „ Verslo  bendradarbiavimo ryšių mezgimas ir Europos Žaliasis kursas“ Sofijoje  suteikė  naujų žinių apie Europos žaliąjį kursą,  padėjo plėsti tarptautinio bendradarbiavimo partnerių ratą ir motyvavo ruoštis  naujosios vietos plėtros strategijos „Socialinės įtraukties ir kaimo ekonomikos skatinimas plėtojant turizmą Utenos rajone 2024-2028 m.“  startui ir  bendrų tarptautinių  projektų rengimui, kurie galėtų būti vykdomi  su partneriais iš Europos šalių  pasinaudojant  investicijomis skirtomis Žaliajam Europos kursui įgyvendinti.

Daugiau informacijos apie renginį:

https://www.b2match.com/e/innovation-norway-matchmaking-event

https://eea.innovationnorway.com/article/european-businesses-leading-the-way-to-meet-the-european-green-deal

Nuotraukos Jolitos Umbrasienės